Designitem van de maand februari: DSW Chair Charles & Ray Eames

1 februari 2016

Dit jaar zetten we elke maand een bijzonder designitem in de schijnwerpers. Omdat het een mooi ontwerp is, omdat het een opvallend stuk is, omdat ‘ie op de wishlist van één van onze collega’s staat, omdat het een echte klassieker is…Het zijn in ieder geval items die gezien mogen worden! Designitem van de maand februari: de DSW Chair van Charles & Ray Eames. Al in 1950 ontworpen  en een regelrechte klassieker. DSW staat voor Diningheight Sidechair Woodenbase. De organisch gevormde zitschaal van kunststof zorgt ervoor dat je ontspannen en comfortabel op de DSW stoel zit.

De DSW Chair

“Een zo groot mogelijk publiek voor zo min mogelijk van zo veel mogelijk van het beste laten profiteren”. Zo omschreven Charles & Ray Eames zelf een van hun voornaamste doelen als meubelontwerpers. Van al hun designs kwam de DSW Chair het dichts in de buurt van dit ideaal. Jarenlang diepte het ontwerpersduo het basisidee van een naar het menselijk lichaam gevormde eendelige zitschaal uit. Experimenten met multiplex en aluminiumplaat leverden onbevredigende resultaten op en in hun zoektocht naar andere materialen kwamen ze uiteindelijk uit bij glasvezelversterkte kunststof.

De voordelen van het materiaal

Alle voordelen van het materiaal werden benut: vormbaarheid, rigiditeit, het aangename gevoel en de mate van geschiktheid voor industriële productie. Met dit materiaal, dat voorheen onbekend was in de meubelindustrie, ontwikkelden ze met succes de schaalontwerpen die zich leenden voor serieproductie.

Over Charles & Ray Eames

Charles & Ray Eames behoren tot de belangrijkste persoonlijkheden van het 20e-eeuwse design. Ze ontwierpen meubels, maakten films, fotografeerden en richtten tentoonstellingen in. Vitra is de enige geautoriseerde fabrikant van hun producten voor Europa en het Midden-Oosten. Vitra produceert de comfortabele zitschalen van de Plastic Side Chair en Plastic Armchairs van polypropyleen, in een groot aantal kleuren en met een ruime variatie aan bekledingen en onderstellen. Klanten kunnen talloze combinaties samenstellen en de stoelen kunnen in nagenoeg elke omgeving worden gebruikt: eetkamers, woonkamers, thuiskantoren, werkplekken en vergaderruimten in bedrijven, restaurants, cafés, kantines, cafetaria’s, wachtruimten, gehoorzalen, terrassen en tuinen.

Collega Emiel Rog: “Mijn designfavoriet? De DSW Chair van Charles & Ray Eames! Na al die jaren nog steeds een moderne stoel.”

Afbeeldingen via Pinterest (volg ons daar ook!).