Designitem van de maand januari: fauteuil Joe

7 januari 2016

Dit jaar zetten we elke maand een bijzonder designitem in de schijnwerpers. Omdat het een mooi ontwerp is, omdat het een opvallend stuk is, omdat ‘ie op de wishlist van één van onze collega’s staat, omdat het een echte klassieker is…Het zijn in ieder geval items die gezien mogen worden! Designitem van de maand januari: de iconische Joe ‘baseball glove’ fauteuil van Poltronova.

Fauteuil Joe

Een fauteuil met een eigen leven, die reageert op het gewicht en de beweging van het lichaam dat er op zit. Deze gigantische ‘handschoen’ is in 1970 ontworpen door een groep van drie architecten (De Pas, D ‘Urbino en Lomazzi) voor Poltronova. De stoel werd ‘Joe’ genoemd als referentie naar de Amerikaanse baseball kampioen Joe Di Maggio en werd geproduceerd in Italië. Opvallende details aan het ontwerp zijn de vliezen tussen de duim en wijsvinger en de veter langs de basis van de handschoen.

De stoel heeft een metalen frame dat omringd is door gevormd polyurethaanschuim, wat is bedekt met een hoge kwaliteit Scandinavisch elmo leer. De structuur van het leder biedt uitzonderlijk comfort en de stoel rust op vier wielen waardoor deze gemakkelijk te verplaatsen is.

Collega Maarten Behrens: “Fauteuil Joe! Misschien niet persé favoriet, maar wel erg cool om een keer een interieur te mogen ontwerpen waar deze designklassieker een prominente plek in heeft!”

Afbeeldingen via Pinterest (volg ons daar ook!).