Nice to meet you (4/25): Patrick Vonk

23 december 2014

Nice to meet you! Patrick Vonk is onze bouwkundig ingenieur. Hij is onderdeel van ons studioteam en vormt de schakel tussen de (interieur-)architecten en de projectmanagers. Als opgewekt en optimistisch persoon behoudt hij de balans in het team en zorgt hij ervoor dat een ontwerp er in de praktijk zo uit komt te zien als het bedoeld is. In de Nice to meet you!-portrettenreeks leert u de komende maanden alle mensen van Rever kennen.

Het interieur als beleving

Patrick heeft, voordat hij 3 jaar geleden bij Rever terechtkwam, bij diverse ontwerp- en architectenbureaus gewerkt. Daar hield hij zich met name bezig met de bouwkundige uitwerking van gebouwen en assisteerde hij de projectleider. In de periode dat hij op projectbasis bij OTH architecten werkte, kwam hij in aanraking met het ontwerpen van interieur, wat ervoor zorgde dat hij zijn koers enigszins aanpaste. Patrick: “Met een interieur creëer je een beleving, kun je iets toevoegen, dat vind ik een belangrijk aspect bij het ontwerp van een gebouw, interessanter dan enkel de schil ervan. Je kunt interieur en exterieur in mijn ogen niet los van elkaar zien. Het gebouw kan aan de buitenkant nog zo mooi bedacht en uitgewerkt zijn, als de beleving in het gebouw niet goed is zal de gebruiker het niet als prettig ervaren.”

Bij Rever heeft hij veel lol met zijn collega’s en vindt hij het bijzonder hoe er met elkaar wordt omgegaan, zowel op werkgebied als privé: “Zo’n hecht team als bij Rever heb ik niet eerder meegemaakt. De inspirerende werkomgeving voegt daar nog een extra stuk plezier aan toe.”

Wat doet een bouwkundig ingenieur?

Binnen Rever werken we in projectteams, Patrick is onderdeel van twee teams. Als bouwkundig ingenieur staat hij de interieurarchitecten bij op het technische vlak en werkt hij de technische aspecten van het ontwerp uit. Patrick: “Ik maak de vertaalslag naar de praktijk door het vervaardigen van ontwerptekeningen, detailtekeningen, bestektekeningen en werktekeningen, zodat bijvoorbeeld een interieurbouwer exact weet waar hij aan toe is. Daarbij ben ik ook de schakel tussen de interieurarchitecten en projectmanagement.” Naast het vervaardigen van tekenwerk waakt hij ervoor dat de tekeningen binnen de studio eenduidig zijn, ongeacht wie deze getekend heeft. Op deze manier ontstaat er één helder beeld naar buiten toe en kan er geen enkel misverstand bestaan over de uitvoering van een ontwerp – een heel belangrijk aspect aan ons vakgebied. Bovendien is dit essentieel om een project binnen de afgesproken kaders op te kunnen leveren.

Wat hij het leukst vindt om te doen? “Complexe projecten, zoals Lab to Learn. Ik vind het een uitdaging om ervoor te zorgen dat voor een groot project – waar tijdsdruk op staat – alle tekeningen exact kloppen. Hier komt ook een grote diversiteit bij kijken: plattegronden, tekeningen voor maatwerk, tekeningen voor de installateur en plannen voor de vloeren, wanden en plafonds.” Bij zulke complexe projecten werkt Patrick nauw samen met de opdrachtgever, als deze persoon enthousiast en tevreden is, geeft dat Patrick veel voldoening.

Rever_PatrickVonk

De tekeningen worden aan tafel in de kroeg besproken.

Beelden zeggen meer dan woorden

Tekenen is iets dat altijd al in Patrick heeft gezeten. In zijn jeugd maakte hij tekeningen over wat hij had meegemaakt, dat had zijn voorkeur boven vertellen. “Wacht, ik teken het wel even”, zei hij dan en ging weer op zoek naar pen en papier. Hij schetste zijn belevenissen. Later droomde hij ervan grafisch ontwerper te worden maar uiteindelijk won zijn technische kant het en studeerde hij bouwkunde, waar hij opgeleid werd tot technisch tekenaar – een vak waar hij steengoed in is.

Klussen, fixies, fotograferen en citytrips

In zijn vrije tijd is Patrick vaak aan het klussen in zijn eigen huis in Amersfoort, waar hij nu zijn badkamer volledig onder handen neemt. Sinds twee jaar maakt hij graag citytrips: “Ik heb met een vriend afgesproken minimaal 1x per jaar een stad in de wereld te verkennen om nieuwe inspiratie en energie op te doen. Bij het bezoeken van een stad maak ik graag foto’s, een hobby waar ik gedurende het jaar eigenlijk te weinig tijd voor vrij maak.” Een andere hobby waar hij zich graag mee bezig houdt zijn Fixies: designfietsen met ‘fixed gear’, oftewel: fietsen met zo min mogelijk onderdelen en ‘vast verzet’. Patrick: “Het is eigenlijk de oude doortrapper van vroeger, met als meest bekende voorbeeld de baanfiets. De (inmiddels wereldwijde) trend is over komen waaien uit Amerika, waar de fietskoeriers dit soort fietsen van de wielerbaan naar de straat brachten.” De traditie is om je eerste fixie zelf te bouwen op basis van een oude racefiets, Patrick is momenteel bezig zijn tweede fixie ‘van scratch’ af op te bouwen. Het plan is daar in het voorjaar mee de weg op te gaan, als hij dan tenminste niet op één van de zonnige terrassen van Utrecht te vinden is. En als hij daar niet te vinden is, staat hij mogelijk bij ons in de kroeg; “Op kantoor”. Patrick: “Ik zou zeggen: kom eens langs voor een borrel!”