Nice to meet you (9/26): Joep Maas

19 maart 2015

Nice to meet you! Joep Maas, projectconsultant met 20 jaar ervaring in de branche gaat (letterlijk) zingend en fluitend de dag door, probeert altijd dieper in te gaan op wat mensen beweegt op de werkvloer en, zo zou je het bijna kunnen noemen, heeft als missie begrip te genereren voor het inzicht dat een goede werkomgeving bijdraagt aan succes.

Drive

“Als projectconsultant help ik klanten in het hele inrichtingstraject; van creatie tot realisatie. Ik zorg ervoor dat alle middelen die wij tot onze beschikking hebben, zo goed mogelijk worden ingezet. Daarmee bedoel ik: de (interieur-) architecten, projectmanagement, de leveranciers en de eventuele eigen contractpartners van een opdrachtgever. Wat mij altijd heeft gedreven, is het creëren van mooie projecten. Het gaat mij er niet om om het laatste dubbeltje te verdienen, maar ik wil er graag voor zorgen dat mensen tot hun recht komen. Dat we iets creëren dat nieuw of vernieuwend is, dat het voor elke klant specifiek is en hun imago ondersteunt, hen helpt om bijvoorbeeld productiever, verrassend of inspirerend te zijn. Ik geloof ook echt in de toegevoegde waarde van een architect, dat is een vak. Evenals een projectmanager: wij zouden niet zonder kunnen. Daarom vind ik het zo mooi dat we altijd vanuit die driehoek werken.”

Gevoel moet goed zijn

Joep heeft een facilitaire achtergrond en is vanuit de hospitality in de interieurbranche terechtgekomen. “Ik heb altijd sales gerelateerde functies vervuld. In het begin van mijn carrière heb ik gewerkt als accountmanager bij Gispen, daar heb ik veel geleerd over werkplekconcepten. Daarna kwam ik terecht bij Vitra, wat mij betreft de meest toonaangevende meubelproducent, die met design de wereld een stukje mooier wil maken. Via het werken met een architect, een eigen onderneming en een interessante baan bij een projectinrichter, kwam ik bij Steelcase terecht. Daar heb ik veel kennis opgedaan over effectief werken en productiviteit binnen werkomgevingen. Op een bepaald moment kwam ik tot het inzicht dat ik erg veel waarde hecht aan het gevoel dat ik heb bij een organisatie, de werkomgeving en de collega’s. Dat moet gewoon goed zijn om bij te kunnen dragen aan prestatie. Anderhalf jaar geleden heb ik de overstap naar Rever gemaakt en dat is voor mij een juiste keuze geweest. Hoe een werkdag er bij mij uitziet? Dat is heel gevarieerd. Voor de lopende projecten ben ik veel in overleg, uiteraard afhankelijk van de fase, grootte en intensiteit van een project. Naast de communicatie rondom een project, het onderhouden van contact met relaties en het verwerven van nieuwe relaties, besteed ik veel tijd aan het volgen van de ontwikkelingen op de markt. Innovaties, nieuwe methodes en producten; ik probeer het allemaal bij te houden omdat het me voedt en inspireert.”

Liefde voor design

Joep heeft een uitgesproken liefde voor design: “Ik vind dat er een duidelijk verschil bestaat tussen design en styling. Dingen die goed ontworpen zijn, roepen een gevoel op, worden met de tijd mooier en waardevoller. Design is iets speciaals, wordt iets iconisch. Een ontwerp ontstaat vaak vanuit een beperking, vanuit een schaarste die creativiteit oproept. Je ziet tegenwoordig veel imitaties. Dat begrijp ik wel, maar ik vind het zonde. De vorm is dan nog hetzelfde, maar het materiaal niet en dat gaat ten koste van de kwaliteit en levensduur. Imitatie verarmt, design voegt waarde toe. Ja, ik ben wel een beetje allergisch voor namaak. Dit kun je trouwens doortrekken naar de interieurprojecten die we realiseren.”

Passie voor sport en muziek

“Ik ben heel erg geïnteresseerd in alle vormen van sport en alles dat te maken heeft met sport, je zou wel kunnen zeggen dat ik een passie voor sport heb. Ik beoefen meerdere sporten (hardlopen, schaatsen, fietsen) en kan er niet zonder. Daarnaast lees ik er ook veel over, verdiep ik me in trainingsschema’s en hartslagmeters en vind ik het heerlijk om zelf een fiets in elkaar te zetten. Sport is voor mij echt meer dan het beoefenen. En als we het dan toch over passies hebben: muziek hoort daar ook bij. Ik houd heel erg van (hedendaagse) muziek en houd het ook bij. Alles wat ik hoor ‘Shazam’ ik, ik zoek het op om het te beluisteren en ik ga graag naar concerten.”

Nog niet klaar!

“In mijn carrière heb ik al veel mooie projecten mogen doen, zo heb ik bij Vitra het hoofdkantoor van Shell compleet in mogen richten, een project dat maar liefst 3 jaar in beslag nam. Wat mij echt een kick gaf, was om bij Rever een grote Europese aanbesteding te winnen voor een landelijke overheidsinstelling. Het was al heel leerzaam om eraan te werken, maar toen we ‘m ook nog wonnen was dat echt gaaf. Het leuke aan Rever vind ik dat we nu ergens staan, maar dat er ook nog genoeg is om naartoe te werken. Het einde is nog niet in zicht, de markt is ontzettend in beweging en wij proberen vooruitstrevend te zijn. Dan moet je dus zelf blijven bewegen. Het blijft een uitdaging om een toegevoegde waarde te blijven leveren en de eindgebruiker in het vizier te houden – daar doen we het tenslotte voor.”