Nice to meet you: Marieke Antens

7 december 2017

Nice to meet you: Marieke Antens, HR-manager. Een gedreven en daadkrachtige vrouw met een passie voor professionalisering en kwaliteit op HR-vlak. “Ik vind het heel belangrijk dat de teams binnen onze organisatie goed functioneren en dat iedereen ruimte heeft om zichzelf te zijn en verder te ontwikkelen.”

Over haar rol als HR-manager

“Als HR-manager ben ik verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van alles dat met ons personeel te maken heeft. Dit zijn praktische zaken zoals het werven van mensen en het samenstellen van de personeelsgids, maar ook het meedenken met de directie over waar we heen gaan met de organisatie. Als HR-manager vind ik het belangrijk dat mensen gelukkig zijn in hun werk, medewerkers staan centraal. De kern van mijn functie is eigenlijk om echt te horen wat er speelt in de organisatie om dit, daar waar mogelijk, op te lossen of te vertalen naar ons organisatiebeleid.”

In je kracht staan

“Ik vind het belangrijk dat mensen autonoom kunnen werken en dat ook oprecht leuk vinden. Iedereen krijgt bij Rever veel vrijheid om zijn functie in te vullen op de wijze die bij hem/haar past, maar dat moet je wel aankunnen. Er is een hoge werkdruk, je moet wel stevig in je schoenen staan om mee te kunnen komen in onze teams. Onderdeel van mijn functie is om te kijken of mensen wel de rol vervullen waarvoor ze aangenomen zijn, of iedereen wel in zijn of haar kracht staat en of alle posities efficiënt ingevuld worden. Dit met als doel om de organisatie verder te laten groeien. Ik kan er echt van genieten als collega’s hier tevreden rondlopen. En waarom ik Rever zelf zo’n leuke organisatie vind? Er is hier oprecht aandacht voor de mens en zijn werkgeluk. We hebben veel borrels met elkaar, iedereen krijgt een presentje met Sinterklaas, een cadeau met een persoonlijke kaart met kerst; mensen zijn hier geen nummer maar echt onderdeel van de ‘familie’.”

Meer dan een baan

“Voor mij is mijn werk meer dan alleen maar een baan. HR als vakgebied past bij mij als persoon. Mensen in het algemeen en hun wisselwerking op de organisatie vind ik mateloos interessant. Het blijft fascinerend om te zien hoe je met een goed personeelsbeleid verschil kunt maken. Ik denk heel veel na over menstypes, de balans in het team, patronen en systemen in de organisatie, maar ook over efficiency en werkdrukte. Een diversiteit in ons personeelsbestand vind ik belangrijk voor de beleving in de organisatie en voor onze bedrijfscultuur.”

De loopbaan van Marieke

“Vroeger wilde ik juf worden, ik kom uit een onderwijsfamilie. Ik ben dan ook na het VWO gestart aan een opleiding richting Pedagogiek, maar na 2 jaar kwam ik er achter dat ik meer bedrijfskundig bezig wilde zijn. Ik ben toen overgestapt naar de HEAO MER: Management, Economie & Recht, afstudeerrichting HRM. Dit heb ik vervolgens aangevuld met een Post Bachelor Bedrijfskunde. Na 7 jaar werkzaam te zijn geweest in een corporate omgeving, in verschillende rollen zoals Medewerker Talentontwikkeling, Inkoper van HR-diensten en Projectmanager organisatieontwikkeling, was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Het mooie aan HR binnen een organisatie als Rever is dat ik veel vrijheid heb om hier handen en voeten aan te geven. Je impact is groter evenals het zichtbare effect op bedrijfsprestaties. Maar logischerwijs liggen de budgetten ook lager. Soms mis ik het wel dat ik niet met HR collega’s kan sparren. Gelukkig kan ik dit via mijn netwerk organiseren.”

Hardlopen om fit te blijven

Met drie kinderen van 7, 5 en 2 is tijd voor zichzelf spaarzaam voor Marieke, maar ze gaat graag hardlopen om fit te blijven: “Ik ga 2x per week 5 kilometer hardlopen en heb helemaal geen behoefte om heel veel meer kilometers te maken. Hierin hoef ik van mezelf niet te presteren. Het is een momentje van ontspanning in een hectisch bestaan. Ik geniet er gewoon van om in het park te zijn en de natuur te zien veranderen met de seizoenen.”

Vrije tijd

“Ik houd heel erg van lekker koken en borrelen met vrienden, die veelal al jarenlang dicht bij me staan. Maar ook om samen met mijn man uit eten te gaan of het theater te bezoeken. Om vervolgens met een goed glas wijn iets meer diepgaande gesprekken te hebben dan alleen koetjes & kalfjes. Tevens ben ik als vrijwilliger lokaal actief. Onder andere voor het organiseren van de kindervrijmarkt op Koningsdag in het park in ‘s-Hertogenbosch, mijn woonplaats. Tot slot gebruik ik een gedeelte van mijn vrije tijd voor een andere passie; namelijk het coachen van mensen met een (loopbaan-)vraagstuk. Dit doe ik vanuit mijn eigen onderneming, die ik samen met mijn man heb opgezet. Naast het brengen van toegevoegde waarde aan een ander is het coachen voor mij ook een vorm van persoonlijke ontwikkeling. Iets wat ik iedereen gun!”