Nice to meet you (10/26): Martine Haex

7 april 2015

Nice to meet you! Martine Haex, projectmanager. Als echte regelaar houdt ze de touwtjes van projecten stevig in handen. Design, innovatieve concepten en mensen die durven, inspireren haar.

Plannen, regelen en bijsturen

“Als projectmanager houd ik me bezig met de planning en het budgetbeheer van projecten. Ik vertaal de wensen van de klant en de interieurarchitect naar realisatie, dit is ook echt een tweezijdig proces. Ik zorg er eigenlijk voor dat het project er uit komt te zien als op de 3d impressie die de interieurarchitect gemaakt heeft. En elke keer als we dat weer voor elkaar hebben gekregen met alle mensen die daar hard aan werken, geeft dat een kick! Over het algemeen is mijn werk heel ad hoc. Er lopen altijd meerdere projecten door elkaar en zeker bij projecten in realisatiefase, gebeurt het natuurlijk wel dat niet alles volgens de planning verloopt – ook al is die planning nog zo goed. Ik heb niet veel invloed op wat er op de vloer gebeurt. Als er bijvoorbeeld onverwacht iets afbreekt tijdens montage, dan moet ik dat oplossen. Dus ik ben veel aan het bellen en mailen met onze onderaannemers en leveranciers en natuurlijk met de klant om die te informeren en de verwachtingen te managen. Ik ben altijd bezig met het verdelen van mijn aandacht en het stellen van prioriteiten en de afwisseling is groot. Dat vind ik juist zo leuk aan mijn werk.” Martine’s achtergrond ligt in de hotellerie, ze heeft Hotelschool en Innovative Hospitality Management gestudeerd. “Tijdens een stage werkte ik aan een project waarbij we voor Stichting Vivre bezig waren met het optimaliseren de leefomgeving van mensen in bejaardentehuizen. Voor één van de tehuizen zochten we een partij die het interieur aan kon pakken en zo kwam ik in aanraking met Rever. Samen creëerden we een bijzonder project. Niet veel later verhuisde ik van Maastricht naar Amsterdam en werd ik gebeld door Rever; of ik interesse had in de vacature voor projectmanager. Dat is nu 3,5 jaar geleden.”

Durf en creativiteit

“Ik zou nooit in de hotellerie willen werken, maar alles eromheen vind ik super leuk: de innovativiteit, design, nieuwe concepten, en ook kunst, musea, film, kunstgeschiedenis, gebouwen. Ik houd van mooie dingen. De durf en creativiteit die binnen de wereld van hospitality heerst, daar word ik zelf ook gepassioneerd van. Conceptontwikkeling triggert mij.”

Luik naar de Westerse wereld

“Veel mensen zeggen ‘ik haal inspiratie uit reizen’, ik wil dat eigenlijk ook zeggen maar ik denk ook echt dat ik het op een andere manier doe. Ik reis om een cultuur te ontdekken en om de mensen die ik tijdens mijn reizen ontmoet, mensen voor wie het onmogelijk is om te reizen, een luik naar de Westerse wereld te geven. Onderwerpen die mij in die context mateloos interesseren, zijn privacy, hiërarchie en de leefomgeving. Ik ga dan ook het liefst bij lokalen eten of slapen, om mezelf onder te dompelen in de cultuur. Ik ben ervan overtuigd dat het pas dán iets met jezelf kan doen en dat reizen en andere culturen zien je eigen leven dan kunnen verrijken. Op mijn wenslijstje staan nog een reis door Iran en door Noord-Korea; hoe extremer, des te interessanter.”

Esthetiek versus functionaliteit

Wat mij diepgang geeft aan mijn werk, is mee te denken met de architect. De architect benadert een project veelal vanuit esthetisch oogpunt en als projectmanager kijk ik meer vanuit functionaliteit. Ik vind het heel interessant om de juiste balans te vinden tussen wat mooi is en wat bruikbaar is. Ik wil graag iets realiseren dat prachtig ontworpen is en dat de klant ook écht gebruikt, zodat het interieur bijdraagt aan hun werkproces. Het zoeken van die balans gaat ook om het in stand houden van het concept van de interieurarchitect en de bewaking van het budget. Een heel interessant proces.”