Nice to meet you: Michou van Gennip

16 november 2015

Nice to meet you: Michou van Gennip, interieurarchitect. Nadat ze de Design Academy in Eindhoven succesvol had afgerond, deed Michou nog ‘even’ de Master Interieurarchitectuur aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Om haar kansen op een baan na haar opleiding te vergroten, liep ze vanaf oktober 2014, geheel op eigen initiatief, stage bij ons. Dat was een slimme zet, want na het afronden van haar Master, leverde haar dat een arbeidsovereenkomst op en het leverde ons een hele vrolijke, enthousiaste en gedreven collega.

Van product naar interieur

“Ik ben van product ontwerpen naar interieur ontwerpen gegaan, noem het een schaalvergroting. Ik ben van mening dat je een product niet los van de ruimte kunt zien. Grote namen als Richard Hutten, Bertjan Pot en Marcel Wanders maken ook de combinatie tussen productontwerp en interieurdesign. Ik vind het interessant om een interieur aan te pakken vanuit het product en daarmee een totaalconcept neer te zetten. Het gaat erom dat je op een andere, meer conceptuele manier, kijkt. Dingen zijn niet vanzelfsprekend, er zit een verhaal achter. Ooit zou ik heel graag een product ontwerpen speciaal voor een specifiek interieurontwerp en daarna het product op de markt brengen.”

Eigen expressie versus de gebruiker

“Productontwerp draait veel meer om je eigen expressie, terwijl interieurontwerp gericht is op de gebruiker. Daarom heb ik die stap gemaakt, omdat ik uiteindelijk mensen blij wil maken met een prettige, goed ontworpen omgeving, waarin zij elke dag werken. Ik probeer die mix op te zoeken, die balans te vinden. Iets tofs maken dat ook bruikbaar is, dat is het ideaalbeeld. Ik word er blij van als een opdrachtgever de achterliggende gedachte van een ontwerp begrijpt en mijn voorstel aanneemt zoals ik het bedacht heb én daar ook echt enthousiast van wordt. Daar haal ik echt voldoening uit. Een ontwerp is ook vaak iets persoonlijks, je stopt er iets moois van jezelf in dus dan is het fijn als een ander dat kan waarderen. Het meest interessant vind ik het om echt een identiteit neer te zetten met een interieur, om die vertaling te maken.”

“Ik kan niet meer zonder ontwerpersblik naar de wereld om me heen kijken. Ik focus altijd op details, kijk naar de afwerking van dingen, welke materialen gebruikt zijn, de uitlijning en routing van een gebouw, of het logisch in elkaar zit. Of buiten en binnen met elkaar kloppen. En ja, dat doe ik ook in de supermarkt!

Vouwmodellen en maquettes

“Wat ik graag zou willen doen, is meer met mijn handen creëren. Op de Design Academy maakte ik voor elke opdracht een model of een (proef-)maquette om het ontwerpproces inzichtelijk te maken. Dat fysieke werk, daar haalde ik veel plezier uit en het zorgt er ook voor dat je al in een vroeg stadium veel van elkaar kunt leren. Ik zou dat ook vaker willen doen bij het presenteren van een nieuw interieurontwerp.”

MandaLight

“Als afstudeeropdracht aan de Design Academy heb ik een lamp ontwikkeld; de MandaLight. Daar ben ik wel trots op. Sowieso ben ik best trots op het feit dat ik doorgezet heb na de Design Academy en mijn Master Interieurarchitectuur heb afgerond. Ik heb daar behoorlijk wat voor opzij moeten zetten. Maar toch vind ik dat het altijd beter kan. Ja, ik ben wel een perfectionist.”

MandaLight-Michou van Gennip

Work-life

“Ik heb het bij Rever vanaf dag één naar mijn zin gehad. Dat is nog steeds zo. Wel merk ik duidelijk dat mijn prioriteit verschoven is, tijdens mijn stage lag mijn focus echt op het succesvol afronden van mijn studie, terwijl ik me nu volledig kan richten op de projecten waar ik mee bezig ben. Dat voelt fijn. Ik kan me nu beter concentreren. En ik sport de laatste tijd heel veel, daar heb ik eindelijk weer tijd voor. Ik doe nu een skicursus en dat vind ik echt superleuk. Af en toe heb ik een uitdaging nodig, dan wil ik iets nieuws leren. Verder ben ik mijn wandelschoenen aan het inlopen, voor als ik in het voorjaar naar Peru en Bolivia ga. En de laatste tijd ga ik veel naar festivals en concerten.”