Sluit

Rijksontmoetingsplein Rijkskantoor Utrecht

 

Voor één van de Rijkskantoren in Utrecht hebben wij een ontwerp gemaakt voor het Rijksontmoetingsplein (RO) in het gebouw, op de begane grond en op de 1e verdieping. Ook hebben we de koffiecorners op de werkvloeren van de 1e, 2e, 3e en 4e verdieping een nieuwe uitstraling gegeven, door zo min mogelijk nieuwe materialen te gebruiken.

Uitgangspunten ontwerp

Het uitgangspunt voor het Rijksontmoetingsplein was om het gebruik van deze gebieden aantrekkelijker te maken. Op die manier stimuleren we het fysieke ontmoeten, verbinden, samenwerken en de hybride manier van werken. De bestaande situatie was gesloten en niet uitnodigend. Bij dit gehele project is de bestaande bamboe wandbekleding met afgeronde vormen intact gelaten, deze zijn omarmd in het nieuwe ontwerp. Door een aantal ruimtelijke ingrepen te doen, zijn interessante zichtlijnen ontstaan. Door een nieuwe sfeer neer te zetten is een duidelijke verbinding gecreëerd tussen de begane grond en de 1e verdieping.

Concept: verbinden & ontmoeten

Voor het concept van het Rijksontmoetingsplein is het uitgangspunt van een stadsplein genomen; deze heeft als functie het ontmoeten en verbinden te stimuleren. Elementen hiervan zijn vertaald naar het ontwerp, zo is een plein gecreëerd met een ‘buitengevoel’ waar onder andere met een levensgroot schaakspel kan worden gespeeld. Daarnaast zijn er diverse zitelementen met beplanting gecreëerd die spontane ontmoetingen stimuleren. Het Rijkskantoor ligt in Utrecht. Er is daarom gekozen om aan herkenbare elementen uit de stad te refereren. Dit is gedaan met diverse muurschilderingen van onder andere Nijntje, grachtenpanden, werfkelders en het Centraal Station. Ook hebben verschillende ruimtes een naam gekregen naar bekende Utrechters; bijvoorbeeld de Anton Geesinkzaal en de Bibian Mentelzaal. De muurschilderingen en naambordjes zijn gemaakt door een illustrator met wie wij veelvuldig samenwerken.

Van pantry naar koffiecorner

De bestaande pantry’s op de 1e, 2e, 3e en 4e verdieping zijn aangepast, zodat deze beter aansluiten bij de uitstraling van de begane grond en de 1e verdieping. De bestaande pantry’s werden voornamelijk gekenmerkt door een anonieme hoogglans witte afwerking. Door deze bestaande elementen te voorzien van een plaatmateriaal gemaakt van koffiedik hebben de pantry’s een warmere uitstraling gekregen. Door een houten pergola met verlichting toe te voegen en de witte wanden te bekleden met PET-felt is er een prettige omgeving met een buitengevoel ontstaan. Hierdoor is het niet meer een anonieme pantry, maar een ontmoetingsplek met natuurlijke en circulaire materialen in rustige kleuren.

Hergebruik van bestaande materialen

In dit project hebben we veelvuldig bestaande materialen hergebruikt. De bar op de begane grond is gemaakt van oude vloerdelen, evenals het zitelement/tribune op de 1e verdieping. De basis (binnenbouw) van al het maatwerk is gemaakt van restmateriaal. Al het toegepaste meubilair is second life meubilair van ons label REFURB. interiors.

Klantervaring

Rijksontmoetingsplein Rijkskantoor Utrecht
/
Meer over dit project