Een diversiteit aan design prikkelt de creativiteit.

Combineer kleuren, vormen en materialen voor een creatieve kantoorinrichting.

Creatieve kantoorinrichting

Het stimuleren van creativiteit vanuit de omgeving

“Het vermogen om iets nieuws te scheppen.” Dat is de definitie van creativiteit. Een individu of groep toont creativiteit als er een nieuw object, idee of concept wordt ontwikkeld, of wanneer een originele oplossing voor een probleem wordt gevonden.

Ieder mens wordt beïnvloed door zijn of haar omgeving. Een ruimte heeft invloed op gevoel, productiviteit en prestatie. Het ontwerpen en realiseren van settings die bijdragen aan de doelstellingen van een organisatie, dat is onze business. Dus als we het hebben over het stimuleren van creativiteit, dan denken wij vanuit de omgeving. In steeds meer organisaties wordt van medewerkers verwacht dat zij vindingrijk zijn, ‘out of the box’ kunnen denken en met ‘creatieve oplossingen’ komen. Lang niet altijd werken deze medewerkers in een omgeving die creativiteit stimuleert, terwijl zij dit wel nodig hebben om te kunnen voldoen aan de verwachtingen. Mensen worden creatiever in een creatieve omgeving.

Een creatieve kantoorinrichting: houd hier rekening mee

Allereerst is het gevoel van veiligheid heel belangrijk om optimaal te kunnen functioneren, en dus ook om creatief te kunnen denken en inventief te kunnen zijn. Het design van de omgeving en de aanwezigheid van planten en daglicht, bepalen de mate van creativiteit van de werkomgeving.

Variatie in design

Een omgeving die vormgegeven is om creativiteit te stimuleren, kan vele gezichten hebben. Belangrijk is, dat er een gebalanceerde diversiteit is aan design, kleuren, vormen en materialen, zodat mensen geprikkeld worden om creatief na te denken. De uitstraling van de ruimte en herkenbaarheid van de waarden van het bedrijf in het interieur, bevorderen mede de creativiteit, innovatiekracht en inventiviteit van personen. Er is geen sluitende theorie over het effect van decoratieve elementen, zoals een muurschildering. Wel is bewezen dat afbeeldingen van de natuur een positief effect hebben. Of geluid invloed heeft op creativiteit, is subjectief, geluid kan zowel een positief als een negatief effect hebben. Naast prikkelende ruimtes is het ook noodzakelijk om medewerkers een plek te bieden waar zij zich af kunnen zonderen en kunnen concentreren.

Groene planten en daglicht

Naast een variatie in design, zijn ook de aan- of afwezigheid van planten en daglicht van invloed op de mate van creatief denken en de werkprestaties. Wetenschappers van de University of Exeter hebben geconcludeerd dat de aanwezigheid van planten binnen een kantooromgeving het welzijn van medewerkers met maar liefst 47% kan verbeteren. Planten werken stressverlagend en concentratieverhogend. Met name voor werkzaamheden of beslissingen die creativiteit vereisen, hebben planten een positief effect. Natuurlijk daglicht en zonlicht beïnvloeden de gemoedstoestand, bieden inspiratie, verhogen de energie en dragen bij aan creativiteit.

Niet te netjes

Onderzoek van wetenschappers van de Universiteit van Minnesota toont aan dat een enigszins rommelige omgeving goed is voor de creativiteit en nieuwe ideeën stimuleert. Een beetje chaos helpt de verbeelding en zorgt ervoor dat mensen sneller nieuwe dingen uitproberen. Rommel kan ook helpen bij het loslaten van oude vertrouwde gewoontes en patronen. Een creatieve kantoorinrichting is dus niet te netjes.

Creative Minds Are Rarely Tidy Think Out of the Box

(afbeeldingen via Pinterest)

Inspiratie voor een creatieve kantoorinrichting

Kijk voor inspiratie voor een creatieve kantoorinrichting op onze ReVerentiepagina, of op onze Pinterestboards, bijvoorbeeld het bord “Inspirational Setting”.

Lees ook: Wie zijn wijOnze visieOnze eigen settingDuurzaam interieur – Interieurs op diverse ambitieniveaus – Turnkey aanpakVacatures