Geluid, het is een lastig iets. Of we het als iets hinderlijk ervaren, wordt bepaald door de aard van het geluid en de situatie waarin het gehoord wordt. Het geluid van koffiebonen die gemalen worden kan heel verleidelijk zijn wanneer je zin hebt in een pauze, maar doet je knarsetanden als je net met die belangrijke klant aan de telefoon zit… Het is maar een van de vele voorbeelden hoe verschillende situaties en individuele behoeften irritaties kunnen veroorzaken in de werkomgeving. De trend van open kantoren met vele harde, weergalmende materialen als beton, metaal en glas maakt het realiseren van een goede akoestiek niet makkelijker, maar des te belangrijker. Hoe breng je design en akoestiek samen op kantoor, in je bedrijfsrestaurant of in je werkomgeving?
Een goede akoestiek op kantoor: een integrale aanpak
Om de geluidsbeleving op ieder moment af te stemmen op de heersende behoefte, is het belangrijk dat akoestiek vanaf een vroeg stadium integraal wordt meegenomen in het interieurontwerp. Dit kan je bereiken door een werkplekanalyse te combineren met een gecertificeerde geluidsmeting. De werkplekanalyse brengt in kaart wat voor jouw organisatie de individuele behoeften zijn en hoe dit zich vertaalt naar het soort en de hoeveelheid ruimtes die je nodig hebt. De geluidsmeting brengt wetenschappelijke adviezen die aangeven hoe geluidshinder voorkomen kan worden.
Zonering in kantoorruimtes ondersteunt goede akoestiek
In onze interieurontwerpen werken we met activiteit gerelateerde (werk-)zones. Vanaf de entree tot aan de buitenzijde van een verdieping creëren we 3 zones: dicht bij de ingang is veel rumoer, naar het midden toe wordt er gebeld en gewerkt en aan de buitenzijde maakt het lage geluidsniveau geconcentreerd werken mogelijk. Door middel van vergaderruimtes, een facilitaire kern en scheidingswanden, planten of meubels worden de zones van elkaar gescheiden.
Deze manier van ontwerpen houdt niet alleen rekening met de verschillende types werkzaamheden die uitgevoerd dienen te worden, maar ook met verschillen tussen individuen en met hun veranderende behoeften door de dag heen. Wil je met een collega meters maken voor een presentatie die jullie samen voorbereiden? Dan kan je kiezen voor een samenwerkplek zonder afleiding, of misschien word je juist gestimuleerd door het rumoer in het bedrijfsrestaurant.
De ontmoetingszone
De ontmoetingszone is waar informele ontmoetingen tussen collega’s plaatsvinden, waar er aan netwerken wordt gedaan en waar mogelijkheden tot ontspanning zijn. Een erg multifunctionele ruimte dus! Zowel in de entree als in het bedrijfsrestaurant of de pantry kunnen al deze functies goed samengebracht worden.
Het restaurant van onze klant Bolton Bouw is hier een voorbeeld van: er kan samen gegeten worden, er zijn plekjes voor informeel overleg en de biljarttafel biedt ontspanning. Akoestisch bood de grote ruimte van beton, glas en metaal een uitdaging: hoewel erg mooi, ontstaat er al snel geluidshinder doordat deze materialen de geluidsgolven weerkaatsen. De baffles aan het plafond, het houten element in het midden en de met akoestische panelen beklede wand absorberen juist de geluidsgolven en dempen het geluid.
Voor KNMT realiseerden we dan weer meerdere informele zones, die in het teken staan van samenkomen, een kopje koffie en een spontane ontmoeting. Door voor deze ontmoetingsplekken te kiezen voor een plafondafwerking met een warme uitstraling in de vorm van houten lamellen, worden ze visueel gescheiden van de werkplekgebieden en de verkeerszones met wit systeemplafond. Deze designkeuze biedt meteen ook de kans om de akoestiek te optimaliseren: achter de lamellen brachten we akoestische panelen aan.
De intermediaire zone
Dit is de ruimte waar gewerkt, maar ook veel overlegd wordt. In de open kantoorruimtes vinden collega’s elkaar snel terug om zaken met elkaar te toetsen. Er wordt veel gebeld en er zijn ruimtes om samen te werken en te overleggen, wat bijvoorbeeld belangrijk is wanneer je met agile teams werkt.
Akoestiek in een open kantoorruimte: verschillende design oplossingen
Opnieuw is het kantoor van Bolton Bouw een voorbeeld van hoe verschillende activiteiten in één ruimte verenigd kunnen worden. In de intermediaire zone zien we baffles en akoestische plafondpanelen. De printer heeft een eigen ruimte: de houten omlijsting en de kurken vloer dempen het geluid van de lawaaierige machine. Overleg kan gepleegd worden op de zitmeubels met hoge rugleuning en ook het tapijt speelt een rol in de akoestiek, doordat het geluidsgolven absorbeert.
Bellen op kantoor: akoestische oplossingen
Bellen is ook vaak een irritatiefactor op kantoor: wie belt, wil niet overstemd worden en wie werkt, wil niet afgeleid worden. Gelukkig zijn ook hier vele akoestische oplossingen te integreren in het design:
Op het kantoor van KPN wordt ontmoeting gestimuleerd met een open koffiehoek. Wie wil bellen, kan zich afzonderen in een van de belcellen, die met de rug naar de doorloop staan. De cellen worden gevormd door elegante akoestische panelen. Voor Devoteam ontwikkelden we belcellen die door plantenbakken en panelen gescheiden worden van de rest van het kantoor en die bekleed zijn met zacht akoestisch materiaal.
Akoestiek en activity based working
Activity based working brengt geheel eigen problemen qua akoestiek mee: het is belangrijk dat teams elkaar veel en snel kunnen ontmoeten, maar ook dat zij geconcentreerd kunnen werken. Onze ontwerpers laten hier graag een staaltje omdenken zien! Zo integreerden we bij Portbase de behoefte aan veel en grote whiteboards in akoestische scheidingswanden en ontwikkelden we voor Veldhoen + Company dynamische overlegplekken in de vorm van Turning Tables. Deze laten je de keuze of je al dan niet afgeschermd overlegt.
De stiltezone
Hier kunnen werknemers aan de slag zonder gestoord te worden, of al te veel afgeleid te raken door wat er om hen heen gebeurt. Dit bereiken we door de stiltezone fysiek te scheiden van de andere zones door vergaderzalen, scheidingswanden en akoestische panelen. Ook kunnen we individuele stilteplekken realiseren.
De plafondelementen, het tapijt, de kast met geperforeerde deuren, de scrumwanden en de scheidingspanelen bij de bureaus zorgen voor een rustige werkplek voor de werknemers van Portbase.
In Sportschool Goldcoast hebben we een akoestische scheidingswand aangebracht met spiekgaten. Je houdt de sporters op die manier nog steeds in de gaten, maar heb je minder last van het geluid.
Akoestiek en design gaan dus prima samen! Een integrale aanpak is de meest ideale manier om dit te bereiken, maar ook voor bestaande werkomgevingen zijn er vele oplossingen te bedenken. Benieuwd wat Rever voor de akoestiek in jouw werkomgeving kan betekenen? Onze project consultants denken graag met je mee!