Refurbished kantoorinrichting voor overheidsorganisatie

12 maart 2021

Steeds vaker krijgen wij de vraag om kantoren op een duurzame manier in te richten, onlangs hebben we dat ook voor een overheidsorganisatie in het noorden van Nederland gedaan. Een kantoor duurzaam of zelfs circulair inrichten, vraagt een andere manier van denken. Het hergebruiken of refurbishen van bestaand meubilair vormt hierbij een belangrijk uitgangspunt.

Hergebruik en refurbished meubilair als basis

Voor deze overheidsorganisatie dienden onder andere vergaderruimtes en ontmoetingszones over verschillende verdiepingen volledig met second-life/refurbished meubilair opnieuw ingericht te worden. Ons gezamenlijke doel was om door het gehele pand een eenheid aan interieur en meubilair te creëren, door maar liefst ruim 600 stuks duurzaam meubilair toe te passen. Een flink volume voor een refurbished project!

De aanpak

Onze interieurarchitect Simone Pinkse heeft aan de hand van het gestelde Programma van Eisen bestaand meubilair geselecteerd bij onze partner voor duurzaam/second-life meubilair. Hierbij gaat het om meubilair dat in een kwalitatief zeer goede staat verkeert en perfect geschikt is voor een tweede (of wellicht derde) leven. Het meubilair is gecontroleerd op defecten en beschadigingen. Waar nodig, is het meubilair refurbished door bijvoorbeeld: herstoffering, opnieuw poedercoaten en/of het vervangen van zitschuim. Bij dit proces is ook rekening gehouden met de aard van het nieuwe materiaal: er is gekozen voor duurzaam of zelfs hergebruikt materiaal. Het refurbish-proces houden we nauwlettend in de gaten om zo te waarborgen dat het eindresultaat voldoet aan de vereiste kwaliteit en de verwachtingen van onze opdrachtgever. Een hergebruikt of refurbished meubelstuk is niet nieuw en dit realiseren onze opdrachtgevers zich. Maar het is juist fantastisch om bestaande items nieuw te laten lijken, passend bij de gewenste look & feel. Bovendien bieden we op dit meubilair ook jarenlange garantie, net als bij nieuw meubilair.

Kleurconcept

Simone heeft ervoor gekozen om iedere verdieping een eigen kleurcombinatie toe te kennen, ter oriëntatie van de gebruiker. De kleuren zijn terug te vinden in de diverse stofferingen van het meubilair en sluiten aan op de aanwezige vloer-, plafond- en wandafwerking. Dit zorg voor eenheid in het concept.

Een refurbished interieurproject: uniek en uitdagend

Een dergelijk project vraagt een andere, duurzame denkwijze. We kiezen geen producten vanuit een catalogus en de opties zijn niet vanzelfsprekend. Doordat er een bestaande en gelimiteerde voorraad aan meubilair beschikbaar is, is het noodzakelijk om te denken vanuit functionaliteit en uitstraling. Echter doet deze werkwijze zeker geen afbreuk aan de uitstraling en kwaliteit. Sterker nog: het meubilair ziet er uit als nieuw én heeft een verhaal! Tijdens een interieurproject vereist dat soms meer flexibiliteit van alle betrokkenen, maar dit maakt het juist uitdagend. Voor het gehele projectteam geeft het voldoening om te zien dat je met bestaande producten een mooie en functionele werkomgeving kunt creëren, zónder nieuwe grondstoffen te gebruiken voor het vervaardigen van nieuw meubilair.

Stoelen staan klaar om het refurbish proces in te gaan.

De zittingen zijn verwijderd.

De frames zijn opnieuw gepoedercoat.

Refurbished stoelen, bijna klaar voor transport!

Als nieuw!

Ambitie

Dat wij blij worden van dit soort projecten, is één ding wat zeker is. We vinden het mooi om onze duurzame ambitie in vervulling te brengen, toekomstgericht bezig te zijn en delen dit graag met onze opdrachtgevers. Ons vakgebied kan een grote bijdrage leveren aan het duurzamer maken van de wereld waarin we leven.

Turnkey projectaanpak

Wil je meer weten over onze turnkey projectaanpak? Kijk dan hier. We gaan graag met je in gesprek over hoe we jouw ideale (refurbished) kantoorinrichting kunnen ontwerpen en bouwen, neem gerust contact met ons op als je hier eens vrijblijvend over wilt sparren met een van onze Projectconsultants of met onze Adviseur Huisvesting.